Overraskende madvarer kan give tandsmerter

Mange danskere døjer med tandsmerter, og de fleste gange skyldes det huller i tænderne. Men der er faktisk flere årsager til, at man kan have ondt i og om tænderne. Læs mere her om de forskellige andre grunde, og om hvilke madvarer du bør undgå – nogle af dem vil komme som en overraskelse.

I vores mund lever der bakterier, som er afhængige af den sukker og stivelse, vi indtager. Disse bakterier producerer syrer, som kan trænge igennem vores emalje, hvilket resulterer i huller og derfor også tandsmerter. Men der er flere grunde til, at vi kan have tandsmerter udover huller i tænderne. Her kommer nogle af de mest almindelige årsager

Rådne tænder

Tandcyster

Tandroden bliver irriteret

En ny tand (visdomstænder)

Andre skader på tænderne

 

Pas på dem her

Disse årsager kan alle give voldsomme tandsmerter og flere kan kræve et besøg hos tandlægen. Tandlægecenter Højbro Plads modtager flere henvendelser, der går på deciderede tandsmerter frem for huller. Nogle af de årsager der giver tandsmerter kan være ganske overraskende for de fleste.

Sodavand og andre sukkerholdige drikkevarer er selvsagt skidt for tænderne. Men hvidvin, cider og Breezer er ligeledes dårligt for tænderne, da syreindholdet er højt. Derudover kan et stort indtag af frugt være skadeligt, da de – også tørret frugt – indeholder sukker i store mængder. Det klistrer sig fast til tænderne, hvilket er guf for mundbakterierne. Det mest overraskende på denne lister er, at pasta er dårligt for tænderne. Pasta indeholder en stor mænge stivelse, hvilket har nemt ved at sætte sig på og mellem tænderne. Det giver gode betingelser for bakterierne, og det kan være svært at børste væk. Selvom du er god til at børste tænder, er det ingen garanti for manglende tandsmerter, og det anbefales, at hvis du mærker selv det mindste i munden, skal du gå til tandlægen. På Tandlægecenter Højbro Plads’ hjemmeside kan du læse mere om, hvilken behandling der passer dig bedst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *