Behandling af fodvorter

behandling af fodvorterHvad er fodvorter?

Fodvorter er lige som andre vorter små hudsvulster, der forårsages af en virusinfektion i huden. Vorter ligner som regel små blomkålshoveder. Hvis det øverste hårde lag skrabes af, kan man se 3-4 blodkar, som sammen med det karakteristiske udseende, er med til at stille diagnosen.

Vorter ses sjældent hos børn under 3 år, men ses derimod ofte hos børn og teenagere i alderen 4-18 år, hvorefter hyppigheden igen mindskes. Voksne mennesker med et svagt immunsystem har dog en langt større tendens til at få vorter.

Smittefaren hos vorter er meget stor. Smitten opstår enten ved direkte berøring med vorten, eller indirekte ved at vorten kommer i kontakt med en flade, som man derefter rører ved. Dette er også grunden til, at fodvorter oftest sidder under fodsålen. Det er heller ikke ualmindeligt, at man selv smitter sig selv med yderligere vorter, hvis man i forvejen har en vorte.

Hvordan behandles fodvorter?

Der er mange forslag til behandling af fodvorter og vorter generelt. Lige fra de mere traditionelle behandlingsmetoder til de mere alternative.

Vorter har en tendens til selv at forsvinde inden for halvt år til 2 år, da immunsystemet selv bekæmper dem. Dette er også den primære grund til, at mange oplever, at de mere alternative behandlinger til tider får bugt med vorterne. De mange alternative behandlinger, der er forsøgt, tæller bl.a.:

  • Citronsaft
  • Helligt vand
  • Hvidløg
  • Kridt
  • Løg
  • Mælkebøttesaft
  • Urin
  • Og mange andre

De mere traditionelle behandlingsmetoder, som de fleste praktiserende læger hælder til inkluderer afskrabning af hornlaget med kniv, hornopløsende stoffer såsom salicylsyre og den mest anvendte metode, frysning.

Af nyere behandlinger findes der medicinering med antivirusmedicin, som stadig er en forholdsvis uprøvet metode. Pulserende laserbehandling, som gives på enkelte hudafdelinger, er dog en af de mere succesfulde metoder, som har vist en helbredende effekt på op til 85 % ved behandling af fodvorter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *